Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Θες να βλέπεις καλύτερα; Φάε μαύρη σοκολάτα!
3 Μαΐου 2018
a-woman-holding-a-bar-of-dark-chocolate

Αν και δεν είναι φάρμακο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει, εκτός από την καλή μας διάθεση, και την όραση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της ροής του αίματος στο νευρικό σύστημα, στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι καρδιοπροστατευτικές ενώσεις της σοκολάτας που ονομάζονται φλαβανόλες, όξυναν την όραση 30 υγιών νεαρών ενηλίκων που έλαβαν μέρος στη νέα μελέτη! Η αλλαγή που παρατηρήθηκε στην όραση ήταν μικρή αλλά σημαντική. Οι συγγραφείς της μελέτης διευκρινίζουν ωστόσο, ότι είναι νωρίς για να προτείνουν οι οφθαλμίατροι τη σοκολάτα ως φάρμακο για την όραση. Προφανώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα γυαλιά οράσεως, αλλά η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας μπορεί να τονώσει προσωρινά της όρασή σας, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη.

«Η διάρκεια των επιδράσεων και η πραγματική επιρροή τους στην όραση χρήζουν περαιτέρω ερευνών», δηλώνουν οι ερευνητές στο University of the Incarnate Word στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρα Jeff Rabin.

Για να ανακαλύψουν τα πιθανά οφέλη της μαύρης σοκολάτας για τα μάτια, οι ερευνητές μελέτησαν 30 υγιείς νεαρούς ενήλικες με μέση ηλικία τα 26 έτη, οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά είτε 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (72% κακάο) είτε αντίστοιχη ποσότητα σοκολάτας γάλακτος. Οι ετικέτες είχαν αφαιρεθεί από τα προϊόντα και οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιο είδος σοκολάτας κατανάλωναν.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τυπική οφθαλμολογική εξέταση με πίνακες γραμμάτων.

Συγκριτικά με όσους έφαγαν σοκολάτα γάλακτος, οι συμμετέχοντες που έφαγαν μαύρη σοκολάτα εμφάνισαν μικρές βελτιώσεις στην οπτική οξύτητα και στην αντίθεση φωτεινότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ Mark Fromer οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι η οπτική οξύτητα αποτελεί βασική συνιστώσα της οφθαλμολογικής εξέτασης για τη συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως.

Η ευαισθησία στην αντίθεση φωτεινότητας είναι «η δυνατότητα να διακρίνει ο εξεταζόμενος ένα αντικείμενο καθώς ο φωτισμός μεταβάλλεται σε ένταση», δήλωσε ο Fromer, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι βελτιώσεις στην όραση που παρουσίασαν όσοι έφαγαν μαύρη σοκολάτα «ήταν μικρές και η λειτουργική σχέση (στην πραγματική ζωή) είναι ασαφής».

Σύμφωνα με τον Fromer, οι συγγραφείς της μελέτης υποδηλώνουν ότι η βελτίωση μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη ροή αίματος προς τον αμφιβληστροειδή, τις οπτικές οδούς ή τον φλοιό του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-photo-1556716

Κινδύνευσε η όρασή του από την υπερβολική δόση viagra

Αν και δεν είναι φάρμακο, πρ...

Read more
pexels-photo-432722

Συνδέεται η άνοια με την όραση;

Αν και δεν είναι φάρμακο, πρ...

Read more
woman-uses-amsler-grid-1200x630

Tο τεστ Amsler ανιχνεύει την εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Κάνε το τεστ

Αν και δεν είναι φάρμακο, πρ...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *