Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Τα ακουστικά καθυστερούν την άνοια
17 Οκτωβρίου 2018
hearing-loss-cartoon

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που φορούν ακουστικά, καθυστερούν την άνοια σε ένα ποσοστό 75%!
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, όταν τα ηλικιωμένα άτομα παραμένουν ενεργά με τη βοήθεια συσκευών, όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, έχουν μικρότερα προβλήματα στη γνωστική λειτουργία, η οποία σαφώς επηρεάζεται προϊόντος του χρόνου – άρα έχουν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Dr Piers Dawes, παρακολούθησε την πρόοδο 2.040 ατόμων μεταξύ του 1996 και του 2014, ζητώντας τους να ολοκληρώσουν κάποια λεξιλογικά τεστ μνήμης σε διάφορα στάδια και στη συνέχεια παρακολούθησε τον ρυθμό γνωσιακής έκπτωσης πριν από την χρήση ακουστικών και μετά.
Διαπιστώθηκε ότι ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν σταμάτησαν, ούτε ανέστρεψαν τα γνωσιακά προβλήματα, τα επιβράδυναν κατά τρία τέταρτα.
Εξάλλου σε μια ξεχωριστή ομάδα 2.068 ατόμων, που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, η γνωσιακή έκπτωση μειώθηκε περίπου στο μισό.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, η δύναμη της συσχέτισης μεταξύ ακουστικών βοηθημάτων, χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη και διανοητικής έκπτωσης σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τον έλεγχο ακοής και απώλειας όρασης σε όλους τους ηλικιωμένους.
Ο Dr Dawes δήλωσε: «Αυτές οι μελέτες υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε βοηθήματα ακοής και όρασης. Δεν είναι στ’ αλήθεια βέβαιο γιατί τα προβλήματα ακοής και όρασης έχουν αντίκτυπο στη γνωσιακή λειτουργία, αλλά υποθέτω ότι η απομόνωση, το στίγμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, που συνδέονται με αυτά τα προβλήματα, μπορεί να έχουν να κάνουν με αυτό.
Και υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να φορούν ακουστικά βαρηκοΐας, εξαιτίας του στίγματος που συνδέεται με την χρήση τους ή να αισθάνονται ότι δεν τους βοηθούν όσο θα ήθελαν ή ότι δεν είναι άνετα για εκείνους».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα PLOS ONE και Journal of the American Geriatrics Society.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-photo-3184184

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην οικογένειά σας σχετικά με το ιστορικό υγείας των ματιών σας

Read more
photo-1563127830-b94f0c127c52

Καλοκαιρινές ματιές: Πρόληψη και προστασία των ματιών το καλοκαίρι

Read more
photo-1578903279423-9fe363f1f7b1

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *