Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Προβλήματα όρασης έχουν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο
24 Ιανουαρίου 2019
man-69283_960_720

Το νούμερο προκαλεί έκπληξη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαπιστώνει ότι τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να βιώσουν καταστάσεις ακραίας φτώχειας, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αντιμετωπίζουν ανισότητες και περιορισμούς.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ. Αναγνωρισμένη πλέον κάθε 4η Ιανουαρίου, η Ημέρα ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, ως μέσο για την πλήρη κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης ως πρωταρχική προϋπόθεση για την προώθηση θεμελιωδών ελευθεριών.

Η γραφή Μπράιγ – μια τακτική αναπαράσταση αλφαβητικών και αριθμητικών συμβόλων – τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να διαβάσουν τα ίδια βιβλία και περιοδικά με όσους δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Ωστόσο, τα βιβλία Μπράιγ διανέμονται μόνο στην χώρα παραγωγής τους, με αποτέλεσμα μόλις το 5% του δημοσιευμένου υλικού παράγεται σε προσβάσιμη μορφή. Ως εκ τούτου, χαμηλό παραμένει το ποσοστό των παιδιών με προβλήματα όρασης που έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού υλικού.

Η ιστορία της γραφής Μπράιγ

Ο Λουί Μπράιγ είναι ο εφευρέτης του συστήματος ανάγνωσης και γραφής Μπράιγ. Γεννήθηκε στη Γαλλία, στις 4 Ιανουαρίου του 1809 και μετά από ένα ατύχημα που είχε στην παιδική ηλικία, έχασε την όρασή του. Παρά την αναπηρία του ο Μπράιγ αρίστευσε και έλαβε υποτροφία για το Royal Institute for Blind Youth της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνευσμένος από την στρατιωτική κρυπτογραφία, δημιούργησε ένα σύστημα κώδικα που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Μπράιγ παρουσίασε τη δουλειά του για πρώτη φορά στους συναδέλφους του το 1824 σε ηλικία μόλις 15 ετών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μέθοδος γραφής Λέξεων, Μουσικής και Απλών Τραγουδιών, με τη χρήση Τελείων, για άτομα με προβλήματα όρασης».

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

photo-1568729745879-8fc48f697441

Πετάει το μάτι; Πετάει…

Read more
photo-1560383124-d4d4b22995d6

Προβλήματα της όρασης ανάλογα με την ηλικία

Read more
bella-hadid-skincare-social

To μυστικό των σταρ για μάτια χωρίς μαύρους κύκλους

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *