Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πότε ένας τραυματισμός στο μάτι είναι επικίνδυνος;
18 Ιουλίου 2018
Eye_Injury_Care

Οι τραυματισμοί στο μάτι αν και τρομακτικοί όσο και επώδυνοι, δεν είναι σπάνιοι. Συνήθως δεν καταφεύγουμε στον ειδικό για να το εξετάση αλλά αυτό είναι λάθος καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποβούν αρκετά σοβαροί. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο μάτι έχουν σχέση με τον κερατοειδή χιτώνα.

Τραυματισμός του κερατοειδούς χιτώνα
Ο κερατοειδής χιτώνας είναι η διαφανής, προστατευτική μεμβράνη μπροστά από το μάτι που καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει το γδάρσιμο ή το κόψιμό του. Ως κύριες αιτίες είναι η επαφή με κόκκους σκόνης, βρωμιάς, άμμου, αγκίδες, κομματάκια γυαλιού ή μετάλλου ή ακόμα και με την άκρη ενός φύλλου χαρτιού. Άλλοι πιθανοί παράγοντες μπορεί να είναι η εκτίναξη χημικών ουσιών, όπως το απορρυπαντικό, στο μάτι.
Ο τραυματισμός του κερατοειδούς χιτώνα ονομάζεται εκδορά του κερατοειδούς. Παρόλο που οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς του κερατοειδούς είναι επιφανειακοί, ο πόνος που προκαλείται είναι έντονος. Ο πόνος δίνει στην αίσθηση στον ασθενή εισβολής ενός ξένου σώματος στο μάτι, όπως ενός κόκκου άμμου.
Τα κυριότερα συμπτώματα γδαρσίματος του κερατοειδούς είναι τα δάκρυα, η θολή όραση, η έντονη ευαισθησία ή το κοκκίνισμα.
Για την ανακούφισή του από τον πόνο, ο ασθενής πρέπει να ξεπλύνει το τραυματισμένο μάτι με φυσιολογικό ορό και να προσπαθήσει να αφαιρέσει το ξένο σώματα από το μάτι του. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής να αποφύγει το τρίψιμο των ματιών. Διαφορετικά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Θλαστικό τραύμα στο βλέφαρο
Ένα άλλο είδος τραυματισμού στο μάτι είναι το κόψιμο του βλεφάρου. Παρατηρείται κυρίως σε παιδιά που τραυματίζονται την ώρα του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, τραυματίζεται ή κόβεται ελαφρά το βλέφαρο του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί έναν ανησυχητικό τραυματισμό. Στη σπάνια περίπτωση όμως όπου το κόψιμο είναι βαθύ, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Αιμορραγία στον επιπεφυκότα
Ο επιπεφυκότας είναι ο λευκός χιτώνας του οφθαλμού (υπόσφαγμα). Ένας ελαφρύς τραυματισμός στο μάτι προκαλεί γδάρσιμο στον επιπεφυκότα και προκαλεί αιμορραγία. Συνήθως, η πληγή επουλώνεται μόνη της και η αιμορραγία απορροφάται μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες. Προληπτικά όμως συνίσταται κάποια οφθαλμιατρική εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μάτια μας είναι πολύτιμα. Γι’ αυτό, ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός στο μάτι πρέπει να αντιμετωπίζεται σχολαστικά.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Οι τραυματισμοί στο μάτι αν...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Οι τραυματισμοί στο μάτι αν...

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Οι τραυματισμοί στο μάτι αν...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *