Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πόσο επιβλαβές για την όρασή μας είναι το blue light;
7 Σεπτεμβρίου 2018
blue-light-damage-3

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι το μπλε φως που εκπέμπουν συχνά οι οθόνες συμβάλλει σε μια αργή απώλεια της όρασης κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Όπως αναφέρει το περιοδικό PC Gamer, οι επιστήμονες κατανοούν τώρα με ακρίβεια πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο φως. «Δεν είναι μυστικό ότι το blue light βλάπτει την όρασή μας, καθώς επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή του ματιού», λέει ο χημικός και ανώτερος ερευνητής Ajith Karunarathne. «Τα πειράματά μας εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό και ελπίζουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε θεραπείες που επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας».

blue
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνει την αργή διάσπαση των κυττάρων που βρίσκονται πίσω από τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο εσωτερικό του ματιού, αποτρέποντας τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των αποβλήτων.
Σιγά σιγά, ο αμφιβληστροειδής μυς πεθαίνει, αφήνοντας ένα αυξανόμενο τυφλό σημείο που τελικά αφαιρεί την όραση ενός ατόμου. Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι υπεύθυνη για περίπου το ήμισυ όλων των περιπτώσεων απώλειας της όρασης.
Για να μελετήσουν τις συνέπειες του μπλε φωτός, οι ερευνητές εισήγαγαν τα μόρια του αμφιβληστροειδούς σε άλλους κυτταρικούς τύπους που βρέθηκαν στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών κυττάρων, καρδιακών κυττάρων και νευρώνων.
Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης των επιπτώσεων του blue light.
Η αποφυγή του είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται συνέχεια μπροστά σε μια οθόνη, και καθώς φαίνεται οι LED οθόνες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο της προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα μάτια μας.
Για όσους δεν έχουν την επιλογή να απομακρυνθούν από την οθόνη τους, δουλεύουν πολύ ή απλώς θέλουν να παίζουν όλη μέρα, υπάρχουν ειδικά προστατευτικά γυαλιά αλλά και προγράμματα που ρυθμίζουν τη φωτεινότητα της οθόνης. Ενημερωθείτε από έναν εξειδικευμένο οπτικό – οπτομέτρη.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *