Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Συνδέεται η άνοια με την όραση;
16 Ιανουαρίου 2019
pexels-photo-432722

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μειωμένη όραση και άνοια σχετίζονται στενά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Miami στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν περισσότερους από 2.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 65 ως 84 ετών και κατέληξαν ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να σχετίζονται με τα προβλήματα στις νοητικές λειτουργίες ενός ανθρώπου.

Αν και τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Euroblind δείχνουν πως περισσότεροι από ένας στους 30 Ευρωπαίους- κυρίως στην Τρίτη ηλικία- έχουν μειωμένη όραση, δεν διαγιγνώσκεται καθώς δεν πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως από το 1993 ως το 2003 οι εθελοντές είχαν υποβληθεί τέσσερις φορές σε αξιολόγηση των νοητικών δεξιοτήτων και της οπτικής οξύτητάς τους και όπως διαπιστώθηκε το ποσοστό της νοητικής διαταραχής αυξήθηκε στο μεσοδιάστημα από 11% σε 20,6%. Όσοι εθελοντές είχαν διαταραχή της όρασης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητική διαταραχή. Και όσων τα οφθαλμολογικά προβλήματα επιδεινώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Ίδια ήταν τα συμπεράσματα και μιας άλλης έρευνας Αμερικανών επιστημόνων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 33.000 ηλικιωμένους. Σε αυτή τη μελέτη, επιστήμονες εξέτασαν την οπτική οξύτητα των εθελοντών τους, καθώς και νοητικές δεξιότητες όπως η μνήμη, ο προσανατολισμός και ο προγραμματισμός.
Και πάλι το εύρημα ήταν το ίδιο: όσο περισσότερα προβλήματα οράσεως είχαν οι ηλικιωμένοι, τόσο πιο εξασθενημένες ήταν οι νοητικές λειτουργίες τους.

Μία ακόμα μελέτη του 2010 που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology», είχε δείξει πως οι ηλικιωμένοι με τη φτωχότερη όραση είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε διάστημα 8,5 ετών.
Επιπλέον, όσοι ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης δεν πήγαιναν ποτέ στον οφθαλμίατρο, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Είχαν επίσης 9,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστά λεπτομερή έλεγχο της οράσεως σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν ένα άτομο δεν έχει συμπτώματα ή γνωστούς παράγοντες κινδύνου για απώλεια της όρασης. Στις ηλικίες 55-64 ετών ο προληπτικός έλεγχος της όρασης πρέπει να γίνεται κάθε 1-3 χρόνια, ενώ μετά τα 65 έτη πρέπει να γίνεται κάθε 1 έως 2 χρόνια.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

oldagehealthproblemvisio_648225

Πώς βλέπεις κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα ή εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Δείτε τις εικόνες

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μ...

Read more
photo-1568729745879-8fc48f697441

Πετάει το μάτι; Πετάει…

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μ...

Read more
photo-1560383124-d4d4b22995d6

Προβλήματα της όρασης ανάλογα με την ηλικία

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μ...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *