Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας
12 Μαΐου 2020
photo-1578903279423-9fe363f1f7b1

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αγγειακές αποφράξεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της όρασής τους.

Οι παθήσεις αυτές χρήζουν θεραπείας σε μηνιαία βάση με ενδοϋαλοειδική έγχυση από οφθαλμίατρο.

Λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι θεραπείες αυτές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι οφθαλμολογικές εταιρείες και οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί η δυνατότητα -όπως γινόταν και παλαιότερα- να πραγματοποιούνται οι εγχύσεις και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Τονίζουν μαλιστα πως προκειται για την άμεση κι εφικτή λύση η οποία θα ανακουφίσει από την αγωνία χιλιάδες ασθενείς.

«Γιατί τις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.α., αλλά δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικώνεγχύσεων;», θέτει το ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας, κ. Ιωάννης Ασλανίδης. Και ζητεί από τους αρμόδιους να επιδείξουν την ευαισθησία και το πρακτικό πνεύμα που τους έχουν χαρακτηρίσει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *