Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πως αντιλαμβάνεται τη φωτογραφία ένας τυφλός; Πρώτα νιώθουμε και μετά βλέπουμε!
31 Μαΐου 2019
60518662_2341105532578819_6503415152908435456_o

Μια πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας, έργο μιας ομάδας αποτελούμενης από άτομα με οπτική αναπηρία και βλέποντες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, παρουσιάζεται από τις 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, στον «Χώρο» στη Πλατεία Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο.

Μόνη προϋπόθεση, οι βλέποντες επισκέπτες να νιώσουν τις φωτογραφίες πριν τις δουν. Θα τις ακούσουν, θα τις αγγίξουν φορώντας μάσκα και κατόπιν θα τις δουν.

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Kλίκable_a new perspective». Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλικ-able Project – Εξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας» του πολιτιστικού οργανισμού Liminal.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα τετραήμερο βιωματικό σεμινάριο και εκπαιδευτή τον Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού «Beyond Sight Foundation» από την Ινδία», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη επικοινωνίας της έκθεσης Ελπίδα Άμπου η οποία συμμετείχε στο σεμινάριο. «Οι συμμετέχοντες βλέποντες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφοι, εκπαιδευτήκαμε πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και κατόπιν μεταδώσαμε τις γνώσεις στους συμμετέχοντες με οπτική αναπηρία. Πήγαμε πολλές φωτογραφικές βόλτες, κάναμε πορτρέτα, νεκρή φύση, φωτογραφία δρόμου κ.α. Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε συνέχισε, για έξι μήνες, να κάνει φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται».

«Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα είναι ένας από τους στόχους του προγράμματος «Κλικ-able Project» και αυτό ακριβώς βίωσαν τα μη βλέποντα μέλη της ομάδας. Ένιωσαν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα, ότι δεν κολλάνε πουθενά» λέει χαρακτηριστικά η κα Άμπου.

Η έκθεση

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών. Επίσης, θα υπάρχει υλικό σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς όλες τις ημέρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις της έκθεσης.

Επιπλέον, στα εγκαίνια και σε επιλεγμένες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός βιωματικών εργαστηρίων Blindfold φωτογραφίας.

Klikable-all_Bochoράριο λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 17.00-21.00.

Τοποθεσία: «Ο Χώρος», Πλατεία Θεάτρου 6-8, Αθήνα.

Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

old people

Ποια επέμβαση στα μάτια μείωσε 48% τα ατυχήματα;

Read more
photo-1520206183501-b80df61043c2

Τι μου συμβαίνει όταν κινούνται τα βλέφαρα στον ύπνο;

Read more
photo-1502124225665-6282a0146f6a

Τροφή για τα μάτια!

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *