Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πετάει το μάτι; Πετάει…
1 Νοεμβρίου 2019

Το επαναλαμβανόμενο πετάρισμα του ματιού, που επιστημονικά λέγεται μυοκυμία, συνήθως διαρκεί ένα ή δύο λεπτά και μετά υποχωρεί. Μερικές φορές όμως επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες, ενώ άλλες εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες και υποτροπιάζει.

Το “πετάρισμα” του ματιού είναι συνήθως κάτι αθώο – μπορεί όμως να είναι απίστευτα εκνευριστικό και να σας αποσπά την προσοχή σε σημαντικές στιγμές. Ευτυχώς, το πετάρισμα του ματιού συνήθως δεν είναι επώδυνο και πολύ σπάνια υπάρχει λόγος ανησυχίας. “Βασικά, είναι μια υπερδιέγερση των μυών του ματιού” εξηγεί ο Donny Suh, MD, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Ματιών Truhlsen του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. Αυτή η υπερδιέγερση έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση των μυών, η οποία εκδηλώνεται ως ένα σύντομο κλείσιμο ή “πετάρισμα” του ματιού.

Σε τι οφείλεται το πετάρισμα του ματιού

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες, οι δύο πιο συνηθισμένες ωστόσο είναι το άγχος και η έλλειψη ύπνου. Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ ή νικοτίνης συμβάλει επίσης σε αυτή την ακούσια μυική σύσπαση.
Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος γι’ αυτή την ενόχληση, όπου και αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες. “Η ξηροφθαλμία μπορεί να σχετίζεται με αυτοάνοσες ασθένειες, συνήθως όμως συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου ή εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής” εξηγεί ο δρ Suh. Οι συνήθεις ένοχοι γι’ αυτό είναι τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα ρινικά αποσυμφορητικά. Το πετάρισμα του ματιού μπορεί τέλος να αποτελεί σύμπτωμα ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων όπως γλαύκωμα ή φλεγμονές του ματιού.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Το σύμπτωμα αυτό συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και διαρκεί για λίγα λεπτά ή επανεμφανίζεται για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων, σχολιάζει ο ειδικός, προσθέτοντας πως αν αρχίσετε να ανησυχείτε μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, το άγχος που συσσωρεύεται μπορεί να επιδεινώσει το πετάρισμα του ματιού! “Το πρόβλημα συνήθως είναι πως όταν αρχίσει να σας απασχολεί το πετάρισμα του ματιού, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο”.

Αν, ωστόσο, πεταρίζουν συχνά τα μάτια σας, αν βλέπετε για κάποιες στιγμές διπλά, αν η μία κόρη αλλάξει σχήμα ή εντοπίσετε συσπάσεις του προσώπου και σε άλλα σημεία εκτός από τα βλέφαρα, ο δρ Suh συστήνει να επισκεφθείτε άμεσα τον οπτομέτρη σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πετάρισμα του ματιού μπορεί να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων όπως παράλυση του Μπελ, πολλαπλή σκλήρυνση ή σύνδρομο Τουρέτ.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more