Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Πες μου τι τρως, να σου πω τι βλέπεις
18 Φεβρουαρίου 2020

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology υποστηρίζει ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ειδικά στους ηλικιωμένους μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια της όρασης τους.

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση που συντελεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.
«Το τι τρως φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και κατά πόσο κινδυνεύεις να χάσεις την όραση σου αργότερα στη ζωή σου», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης». Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Στις τροφές που αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο περιλαμβάνονταν: κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.

«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για την αποφυγή της απώλειας όρασης εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό», σημειώνει η Δρ. Millen. Και τονίζει ότι η μελέτη εντοπίζει έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση ότι μια υγιεινότερη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more