Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Παιδί: Κι αν χτυπήσει το μάτι του;
29 Ιανουαρίου 2018
baby-443390_960_720

Οι πτώσεις και τα μικροατυχήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Τι συμβαίνει όμως όταν το χτύπημα γίνει στο μάτι; Στη συνείδηση των περισσοτέρων μας το μάτι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο όμως είναι αρκετά καλά προστατευμένο για εξωτερικό όργανο. Βρίσκεται μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, που είναι μια ανθεκτική οστέινη θήκη, τα βλέφαρα προστατεύουν την εξωτερική του επιφάνεια από τους παράγοντες του περιβάλλοντος, ενώ η αντανακλαστική αντίδρασή μας σε κάθε κίνδυνο είναι να στρέψουμε το κεφάλι αλλού ή να καλύψουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας.

Παρόλ’ αυτά οι τραυματισμοί των ματιών είναι αρκετά συνηθισμένοι και μερικές φορές πολύ σοβαροί. Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν οι 5 στους 10 συμβαίνουν στο σπίτι και η συντριπτική πλειοψηφία σε παιδιά. Το 90% των τραυματισμών αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν παίρναμε μέτρα πρόληψης.

Μέτρα προστασίας

-Αποθηκεύστε όλες τις χημικές ουσίες σε σημεία που να μην μπορεί να φτάσει το παιδί. Στις επικίνδυνες ουσίες περιλαμβάνονται τα απορρυπαντικά, η αμμωνία, τα σπρέι, και όλα τα υγρά καθαρισμού.
-Επιλέγετε προσεκτικά τα παιχνίδια που αγοράζετε στο παιδί σας. Προσέξτε να μην έχουν αιχμηρές απολήξεις, ιδίως αν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο.
-Κρατήστε το μακριά από βέλη, τόξα ή σαΐτες.
-Μάθετε το προσχολικής ηλικίας παιδί να χρησιμοποιεί σωστά το ψαλίδι και τα μολύβια. Μην του επιτρέπετε να παίξει με αυτά αν είναι πολύ μικρό.
-Κρατήστε το μακριά από το μηχάνημα που κόβει το γρασίδι, επειδή όταν είναι σε λειτουργία μπορεί να εκσφενδονίσει πέτρες ή άλλα αντικείμενα.
-Μην κρατάτε το παιδί δίπλα σας όταν ανάβετε φωτιά ή όταν χρησιμοποιείτε διάφορα εργαλεία. Αν θέλετε να σας παρακολουθήσει ενώ καρφώνετε για παράδειγμα καρφιά, φορέστε του προστατευτικά γυαλιά.
-Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να κοιτάζει κατ΄ευθείαν τον ήλιο ακόμα κι όταν φοράει γυαλιά. Η βλάβη που κινδυνεύει να υποστεί στα μάτια μπορεί να είναι σοβαρή και μόνιμη.
-Ποτέ μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει ή να στέκεται κοντά σε φωτοβολίδες ή άλλα πυροτεχνήματα.
-Ποτέ μην επιτρέπετε στο παιδί να βλέπει κατάματα μια έκλειψη.

Τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί ατύχημα

Όταν στα μάτια του παιδιού σας μπαίνει σκόνη ή άλλα μικρά σωματίδια, τα δάκρυα συνήθως θα τα καθαρίσουν, παρασύροντας τα σωματίδια αυτά. Αν αυτό δεν συμβεί οδηγήστε το παιδί στο νοσοκομείο.

Εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει κάτι στο μάτι του, να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε από το να το τρίβει, ώστε να αποφύγει το γρατσούνισμα του κερατοειδούς χιτώνα, του επιφανειακού στρώματος του ματιού. Αν σε λίγα δευτερόλεπτα δεν έχει βγει από το μάτι αυτό που του προκαλεί την ενόχληση, πλύνετε τα χέρια σας και δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε το τραβώντας ελαφρώς το κάτω βλέφαρο του προς τα κάτω και το πάνω ελαφρώς προς τα πάνω.

Αν το αντικείμενο μοιάζει να είναι ενσωματωμένο στο μάτι, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, αλλά πηγαίντε το παιδί στον γιατρό.
Εάν μπορείτε να δείτε το αντικείμενο και δεν είναι προσκολλημένο στο μάτι, αφαιρέστε το προσεκτικά αγγίζοντάς το με μπατονέτα ή με την άκρη ενός καθαρού πανιού. Αν αυτό δεν δουλέψει, προσπαθήστε να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Aν δεν μπορείτε να δείτε τι είναι αυτό που ερέθισε το μάτι του παιδιού, αλλά το παιδί σας φαίνεται να πονάει, θα πρέπει να το πάτε στον γιατρό δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το μάτι έχει τραυματιστεί.

Πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω μετά από ένα τραυματισμό στα μάτια:

* Ορατό πρήξιμο ή μελανιές
* Η όραση του παιδιού σας είναι θολή ή διπλασιάζεται
* Το παιδί σας αισθάνεται σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι του
* Το παιδί σας φαίνεται να πονάει ή φαίνεται να ενοχλείται από το φως
* Το βλέφαρο του είναι σχισμένο
* Το μάτι του παιδιού είναι κόκκινο, ερεθισμένο, υπερβολικά υγρό ή βγάζει βλέννα
* Το μάτι δεν κινείται όπως και το άλλο
* Το ένα μάτι προεξέχει περισσότερο από το άλλο
* Το ένα μάτι έχει διαφορετικό μέγεθος από το άλλο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αγγίξετε το τραυματισμένο μάτι μέχρι να πάτε το παιδί σας στο γιατρό. Εάν οποιοδήποτε μέρος του ματιού είναι σκισμένο, το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει υαλοειδές υγρό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Οι πτώσεις και τα μικροατυχ...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Οι πτώσεις και τα μικροατυχ...

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Οι πτώσεις και τα μικροατυχ...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *