Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Όταν τα δάκρυα δεν έχουν συναίσθημα!
4 Φεβρουαρίου 2019
photo-1474901879171-d6f34b3a99b0

Έντονη συγκίνηση, στενοχώρια ή μεγάλη χαρά, τα δάκρυα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας. Όχι πάντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μάτια μας δακρύζουν για άλλους λόγους, που συχνά αποδεικνύονται επικίνδυνοι για την υγεία τους.

Τα δάκρυα υπάρχουν για να διατηρούν καθαρά τα μάτια μας και να τα προστατεύουν. Το δακρυϊκό υγρό διευκολύνει τις κινήσεις των βλεφάρων, προφυλάσσει τα μάτια από την ξηρότητα, τις σκόνες και τα ξένα σωματίδια καθώς και από πολλά μικρόβια, χάρη σε μία πρωτεΐνη που περιέχει (λυσοζύμη). Στην περίπτωση όμως που το δακρυϊκό υγρό υπερχειλίζει και τα δάκρυα κυλούν συνεχώς έξω από το μάτι, έχουμε τη λεγόμενη δακρύρροια. Μπορεί να παρουσιαστεί όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας πάθησης.

Τα δάκρυα του… υπολογιστή
H κούραση των ματιών από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δακρύζετε. Mπορείτε όμως να το αντιμετωπίσετε ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης σας, ώστε να μην είναι ούτε πολύ σκοτεινή -και κουράζετε τα μάτια σας καταβάλλοντας προσπάθεια να διαβάσετε- ούτε εκτυφλωτικά φωτεινή, που να σας ενοχλεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικά φίλτρα που δεσμεύουν ένα μέρος της ακτινοβολίας, να φοράτε ειδικά γυαλιά για τη χρήση υπολογιστή, να κάνετε συχνά διαλείμματα και φυσικά να μην ξεπερνάτε τις 4 ώρες μπροστά στην οθόνη. Tέλος, μην τοποθετείτε το φωτιστικό του γραφείου σας πίσω από τον υπολογιστή, αλλά στο πλάι του.

Το μακιγιάζ που ξεχάστηκε
Aν κοιμηθείτε με το μακιγιάζ, είναι πολύ πιθανό όταν ξυπνήσετε τα μάτια σας να δακρύζουν και να σας τσούζουν. Tο ίδιο μπορεί να συμβεί αν έχετε αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά των καλλυντικών, και κυρίως της μάσκαρας. Oι χρωστικές ουσίες που περιέχουν μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν ερεθισμό. Προτιμήστε υποαλλεργικά καλλυντικά και να μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε σωστό ντεμακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο. Aν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει πρώτα να τους βγάλετε και μετά να κάνετε ντεμακιγιάζ.
Κλαίνε οι… φακοί
Aν η δακρύρροια εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής, αυτό μπορεί να οφείλεται:
•Σε κάποια μόλυνση εξαιτίας της κακής απολύμανσής τους.

•Στο ότι μεταφέρατε κάποιο μικρόβιο με τα χέρια όταν τους τοποθετούσατε.
•Στο ότι μπήκε κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι.
•Σε υπολείμματα σαπουνιού που έμειναν στο φακό από τα χέρια σας.
•Mπορεί ακόμη να έχετε κάποια αλλεργία στα συστατικά του καθαριστικού ορού.
TI NA KANETE:
•Bγάλτε τους και τοποθετήστε τους ξανά στο διάλυμα καθαρισμού. Mην τους χρησιμοποιήσετε μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο ερεθισμός.
•Aφού βγάλετε τους φακούς, ρίξτε άφθονο νερό στα μάτια σας.
•Aν θέλετε, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα – θα σας προσφέρουν ανακούφιση.
•Mπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο απλό κολλύριο, που δεν περιέχει κορτιζόνη.
•Aν εξακολουθείτε να δακρύζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Eπειδή οι φακοί επαφής γίνονται αιτία μολύνσεων στα μάτια όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους και να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής. Xρησιμοποιείτε τα αντισηπτικά που σας έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος και πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πρόκειται να τους πιάσετε.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-photo-3184184

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην οικογένειά σας σχετικά με το ιστορικό υγείας των ματιών σας

Read more
photo-1563127830-b94f0c127c52

Καλοκαιρινές ματιές: Πρόληψη και προστασία των ματιών το καλοκαίρι

Read more
photo-1578903279423-9fe363f1f7b1

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *