Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Μετά από αυτό το άρθρο δεν θα ξανακοιμηθείς με μακιγιάζ!
12 Ιουνίου 2018
67adfbd9250fbe653d6ec656c4cffce6_XL

Είναι αλήθεια ότι όταν γυρίζετε μετά τη δουλειά ή τη διασκέδαση αργά στο σπίτι σας, κουρασμένες και ταλαιπωρημένες, το τελευταίο πράγμα που θέλετε  να κάνετε είναι το ντεμακιγιάζ. Όπως θα διαπιστώσετε όμως είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την περιποίηση της επιδερμίδας σας αλλά κυρίως για την φροντίδα των ματιών σας.
Ιατρικό περιστατικό που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology, περιγράφει τις επιπλοκές στα μάτια μιας 50χρονης γυναίκας από την περιοχή του Σίδνεϊ που κατέληξε με οφθαλμολογικά προβλήματα εξαιτίας της μη αφαίρεσης της μάσκαρα από τις βλεφαρίδες της.
«Παραδέχθηκε ότι για περισσότερα από 25 χρόνια καθημερινής χρήσης μάσκαρας δεν ήταν επιμελής με την αφαίρεσή της», εξηγεί η οφθαλμίατρος Ντάνα Ρομπάεϊ και συμπληρώνει ότι η ασθενής παραπονέθηκε για πόνους και στα δύο μάτια. Κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης η γιατρός εντόπισε μαύρες κηλίδες στο εσωτερικό των βλεφάρων.
Οι συμπαγείς στερεοποιημένες κηλίδες προέρχονταν από τα υπολείμματα της μάσκαρα και μάλιστα μερικά εκ των μορφωμάτων αυτών πίεζαν ακόμη και τον επιπεφυκότα «ξύνοντας» τους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών της γυναίκας.
«Αισθανόταν σαν κάποιος να πετούσε άμμο στα μάτια της, με αποτέλεσμα να βιώνει μια μόνιμη δυσφορία και έναν ερεθισμό», αναφέρει η Δρ Ρομπάεϊ.
Η μάσκαρα μαύρου χρώματος παρασκευάζεται από ένα μείγμα ελαίων, κεριών και νερού με προσθήκη μαύρου άνθρακα και οξείδια σιδήρου.
Όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η χρήση της μάσκαρα δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των ματιών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μένει σταθερή επί των βλεφαρίδων και αργά ή γρήγορα αρχίζει να «τρέχει». Κάποια ποσότητα εισχωρεί και στο εσωτερικό του ματιού.
Στην περίπτωση της γυναίκας από την Αυστραλία δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα τι είδους μάσκαρα χρησιμοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ορισμένες εταιρίες προσθέτουν και μικροσκοπικές συνθετικές ίνες στα προϊόντα τους ώστε να δώσουν μήκος τις βλεφαρίδες, κάτι που αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα των ινών να εισέλθουν στο μάτι.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα μορφώματα της μάσκαρα συσσωρεύτηκαν και ερέθιζαν τόσο πολύ τα μάτια της Τερέσα Λιντς που κατέληξε με μια παράξενη μορφή χρόνιας φλεγμονής, καθώς τα βλέφαρα περιείχαν επίσης δέσμες έγχρωμων μακροφάγων, ένα είδος ανοσοκυττάρων.
Η οφθαλμίατρος χρειάστηκε 90 λεπτά για να αφαιρέσει όλα τα μορφώματα, μια χειρουργική διαδικασία που άφησε μόνιμες ουσίες και στα δύο βλέφαρα και τους κερατοειδείς χιτώνες της ασθενούς.
Κι ενώ η περίπτωση της 50χρονης θεωρείται σπάνια, η Δρ Ντάνα Ρομπάεϊ σπεύδει να σημειώσει ότι «είναι πολύ σημαντική η επιμελής αφαίρεση του μακιγιάζ σε καθημερινή βάση αφού ποτέ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις συνέπειες για την υγεία».

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

102016-696x348-1

Μπλε φως: Σήμα κινδύνου για παιδιά και εφήβους

Είναι αλήθεια ότι όταν γυρί...

Read more
a824e1ba38

Προβλήματα όρασης: Πρώιμη παρέμβαση για βρέφη και παιδιά

Είναι αλήθεια ότι όταν γυρί...

Read more
pexels-photo-1313972

Κολλημένα στην οθόνη σήμερα, με ΔΕΠΥ αύριο;

Είναι αλήθεια ότι όταν γυρί...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *