Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Κολλημένα στην οθόνη σήμερα, με ΔΕΠΥ αύριο;
3 Μαΐου 2019
pexels-photo-1313972

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, τα νήπια που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξουν προβληματική συμπεριφορά όταν γίνουν πέντε ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο χρόνος που τα νήπια σπαταλούν μπροστά στην οθόνη ενδέχεται να έχει σημαντικότερη επίδραση στην συμπεριφορά τους συγκριτικά με το πόσο πολύ κοιμούνται, ή πόσο αγχώδεις είναι οι γονείς τους.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν smartphones, τάμπλετ και άλλα gadgets για περισσότερες από δύο ώρες τη μέρα είναι επτά φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Η ώρα που ξοδεύουν μπροστά στην οθόνη έχει «σημαντική επιρροή» στην ανάπτυξη του παιδιού σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι προειδοποίησαν τους γονείς ότι πρέπει να περιορίσουν αυτή την κακή συνήθεια των παιδιών.
Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης δήλωσε πως αυτό οφείλεται στο ότι ο χρόνος που ξοδεύεται μπροστά στις οθόνες είναι χρόνος που αποσπάται από υγιείς δραστηριότητες όπως τα αθλήματα και ο ύπνος.
Μόλις μισή ώρα ενασχόλησης με τάμπλετ τη μέρα, ή ακόμα και λιγότερο, θα ήταν ιδανικός χρόνος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αλλά οι ειδικοί του πεδίου αμφισβητούν τα ευρήματα καθώς έχουν «κρίσιμες ελλείψεις» και δεν αποδεικνύουν ότι ο χρόνος της οθόνης είναι το αίτιο πρόκλησης της κακής συμπεριφοράς.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αlberta μελέτησαν περισσότερες από 2.400 οικογένειες και βρήκαν ότι τα παιδιά που ήταν «κολλημένα» στις οθόνες είχαν πιο σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς.
Εκτός από τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ, τα παιδιά που ξοδεύουν δύο ώρες τη μέρα στην οθόνη ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να είναι απρόσεκτα.
«Διαπιστώσαμε πως ο χρόνος που ξοδεύουν τα νήπια μπροστά στην οθόνη έχει σημαντική επίδραση στην συμπεριφορά τους στην ηλικία των πέντε ετών» δήλωσε ο Δρ. Piush Mandhane.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

photo-1568729745879-8fc48f697441

Πετάει το μάτι; Πετάει…

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσ...

Read more
photo-1560383124-d4d4b22995d6

Προβλήματα της όρασης ανάλογα με την ηλικία

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσ...

Read more
bella-hadid-skincare-social

To μυστικό των σταρ για μάτια χωρίς μαύρους κύκλους

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσ...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *