Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Καλοκαιρινές ματιές: Πρόληψη και προστασία των ματιών το καλοκαίρι
11 Αυγούστου 2020

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από εμάς περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτή την εποχή, προστατεύουμε το σώμα μας με αντηλιακά υψηλής προστασίας. Τι γίνεται όμως με τα μάτια μας; Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Ακολουθούν 10 απαντήσεις σε δημοφιλείς ερωτήσεις για την καλοκαιρινή φροντίδα των ματιών μας:

 

Γιατί είναι σημαντικό να φοράω τα κολυμβητικά γυαλιά στην πισίνα;

Τα γυαλιά όχι μόνο σας επιτρέπουν να βλέπετε καλύτερα υποβρύχια, αλλά προστατεύουν επίσης τα μάτια από το χλώριο και τις άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό και μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Εάν είστε χρήστης φακών επαφής, απορρίψτε τους μετά από δραστηριότητες κολύμβησης, επειδή οι φακοί ενδέχεται να φιλοξενούν βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις.

 

Χρειάζομαι γυαλιά ηλίου ακόμα και όταν έχει συννεφιά;

Φυσικά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν εντελώς τις ακτίνες του ήλιου, επομένως εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο έκθεσης. Ενώ το φως του ήλιου μπορεί να είναι πιο έντονο το μεσημέρι, να θυμάστε ότι τα μάτια σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιβλαβές υπεριώδες φως κατά την αυγή και το σούρουπο λόγω της άμεσης γωνίας του εισερχόμενου φωτός. Είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου όσο το δυνατόν περισσότερο, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή τον καιρό. Σημειώστε ότι το νερό, η άμμος και το χιόνι μπορούν επίσης να αντανακλούν το φως του ήλιου προς τα μάτια σας, έτσι ώστε τα γυαλιά ηλίου να προστατεύουν τα μάτια σας ακόμα κι αν φοράτε καπέλο. Όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο που βρίσκεστε, τόσο πιο εκτεθειμένοι είστε και στο υπεριώδες φως.

 

Οι φακοί επαφής παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UV;

Αρκετές εταιρείες φακών επαφής διαθέτουν προστασία UV. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι φακοί επαφής καλύπτουν μόνο το κέντρο του ματιού και όχι τις γύρω περιοχές, όπως τον επιπεφυκότα ή τα βλέφαρα. Είναι προτιμότερο να φοράτε γυαλιά ηλίου. Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε, η χρήση φακών επαφής για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά εάν βρίσκεστε σε ξηρή, ζεστή ή / και θυελλώδη περιοχή.

 

Μπορούν τα μάτια μου να «καούν»;

Ναι, τα μάτια μπορεί να «καούν» σε μια κατάσταση που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε επείγουσες ιατρικές επισκέψεις λόγω σοβαρού οφθαλμικού πόνου και απότομης έναρξης συμπτωμάτων. Ευτυχώς, είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενο και επιλύεται χωρίς μόνιμη τύφλωση, αλλά οποιοδήποτε σημαντικό οφθαλμικό πρόβλημα πρέπει πάντα να αξιολογείται από έναν ειδικό για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος.

 

Ποια είναι η τυπική προστασία υπεριώδους ακτινοβολίας όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου;

Το φως του ήλιου που φτάνει στην επιφάνεια της Γης αποτελείται από δύο τύπους επιβλαβών ακτίνων: UV-A και UV-B. Πρέπει να επιλέξετε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Μπορεί επίσης να δείτε την ονομασία UV 400, η οποία εμποδίζει το φως κάτω από 400 νανόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των UVA και UVB). Τα πολωμένα γυαλιά ηλίου μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της αντανάκλασης και των αντανακλάσεων, ειδικά εάν περνάτε πολύ χρόνο στο νερό.

photo-1519616392510-f9d293931dbf

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στα μάτια και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους;

Ο κνησμός, το πρήξιμο, η ερυθρότητα, ο ερεθισμός, το σχίσιμο και η θολή όραση είναι όλα συμπτώματα αλλεργιών στα μάτια. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε εποχιακές αλλεργίες στα μάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά, που βρίσκονται στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα οπτικών. Οι δροσερές κομπρέσες βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και της έντονης φαγούρας. Είναι καλύτερο πάντα να εξετάζεστε από έναν επαγγελματία για να προσδιορίσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αλλεργιών σας.

 

Μπορεί η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο να βλάψει τα μάτια μου;

Απολύτως. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ματιών που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο είναι ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Ενώ ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μόνιμος και συχνά αρκετά εξουθενωτικός. Επιπλέον, το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητο στον καρκίνο του δέρματος, οπότε είναι σημαντικό να φοράτε προστασία από τον ήλιο όποτε είναι δυνατόν. Αντίθετα, ακόμη και η σύντομη ηλιοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην όραση, οπότε μην κοιτάτε ποτέ άμεσα τον ήλιο.

 

Πρέπει να φοράω προστατευτικά γυαλιά όταν κάνω υπαίθριες εργασίες όπως το κούρεμα του γκαζόν;

Πάντα να φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν εργάζεστε σε περιβάλλον που σας θέτει σε κίνδυνο για ατυχήματα. Αναζητήστε κλειστού τύπου γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από όλες τις πλευρές.

 

Πρέπει τα παιδιά μου να ελέγξουν τα μάτια τους πριν επιστρέψουν στο σχολείο το φθινόπωρο;

Φυσικά. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις πριν από το πρώτο έτος του σχολείου τους για να διασφαλίσουν ότι έχουν την όραση που χρειάζονται για να βλέπουν στην τάξη. Οι παιδιατρικές εξετάσεις ματιών όχι μόνο αξιολογούν την οπτική οξύτητα, αλλά και αξιολογούν τις δεξιότητες διοφθαλμικής όρασης και την υγεία των ματιών για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σε θέση να διαχειριστεί τις αυξανόμενες οπτικές απαιτήσεις κάθε ακαδημαϊκού έτους.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more