Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Είδαν ξανά μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα
4 Απριλίου 2018
glaucoma_old_man

Όπως ανακοινώθηκε με δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας ‘Nature Biotechnology’,  δύο ασθενείς που είχαν μείνει σχεδόν τυφλοί λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ανέκτησαν την όρασή τους με θεραπεία βλαστοκυττάρων.

Οι επιστήμονες του Προγράμματος για τη Θεραπεία της Τύφλωσης στο Λονδίνο τοποθέτησαν ένα μόσχευμα βλαστοκυττάρων πάνω στο σημείο της βλάβης στο πίσω μέρος του ματιού. Το μόσχευμα κατάφερε να αποκαταστήσει την όραση των ασθενών σε βαθμό που πλέον όχι μόνο διακρίνουν πρόσωπα τα οποία ήταν απολύτως θολά προηγουμένως, αλλά και που μπορούν να διαβάζουν από ένα βιβλίο.

Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος είναι ο καθηγητής Πιτ Κόφι από το University College London και ο καθηγητής Λίντον ντα Κρουζ από το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Moorfields της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι δύο επιστήμονες δήλωσαν ότι ελπίζουν η μέθοδος που χρησιμοποίησαν να είναι διαθέσιμη για τους πάσχοντες εντός πέντε ετών.

Οι ασθενείς που ανέκτησαν την όρασή τους είναι ένας 86χρονος άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 60 ετών. Η πάθηση της ωχράς κηλίδας καταστρέφει την κεντρική όραση και αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *