Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Είδαν με «βιονικό μάτι»
18 Ιουλίου 2019
PRC_75692113

Μία συγκλονιστική είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Μια πρωτοποριακή μελέτη, που εκπόνησε ομάδα ειδικών στις ΗΠΑ, επέτρεψε σε έξι μη βλέποντες να ανακτήσουν μερικώς την όρασή τους τοποθετώντας ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο. Το εμφύτευμα μεταδίδει εικόνες βίντεο απευθείας στον εγκέφαλο. Τα ηλεκτρόδια, που εμφυτεύθηκαν στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, πήραν οπτικό υλικό από μια βιντεοκάμερα προσαρτημένη σε γυαλιά, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν κάποιο επίπεδο όρασης, που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό.

Η τεχνολογία παρέκαμψε εξ’ ολοκλήρου τόσο το μάτι όσο και το οπτικό νεύρο, που κανονικά θα μετέδιδαν αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο λέκτορας του UCL και χειρουργός στο Νοσοκομείο Optegra Eye, Alex Shortt, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη.
«Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα βιονικό μάτι, επικεντρώθηκαν στην εμφύτευση στο ίδιο το μάτι. Αυτό απαιτούσε το μάτι και το οπτικό νεύρο να εργάζονται κανονικά», εξήγησε στη Daily Mail ο Dr Shortt.
«Με την πλήρη παράκαμψη του ματιού ανοίγονται νέες δυνατότητες για πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Είναι ένα πραγματικό μήνυμα ελπίδας».
Ο επικεφαλής ερευνητής, νευροχειρουργός Daniel Yoshor, δήλωσε: «Αυτή είναι μια συναρπαστική εποχή για τη νευροεπιστήμη και για τη νευροτεχνολογία και αισθάνομαι ότι, όσο ζω, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργική όραση στους τυφλούς». Η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε εκ γενετής τυφλούς.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

oldagehealthproblemvisio_648225

Πώς βλέπεις κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα ή εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Δείτε τις εικόνες

Read more
photo-1568729745879-8fc48f697441

Πετάει το μάτι; Πετάει…

Read more
photo-1560383124-d4d4b22995d6

Προβλήματα της όρασης ανάλογα με την ηλικία

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *