Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια μας
7 Σεπτεμβρίου 2018

«Πρόσεχέ το σαν τα μάτια σου» συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός εννοώντας ότι τα μάτια μας είναι η πιο σημαντική μας αίσθηση, αυτή που πραγματικά δεν θέλουμε να βλάψουμε. Το 80% των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας τα αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας. Υπάρχουν όμως κάποιες απλές καθημερινές συνήθεις που μπορούν να τα βλάψουν σοβαρά.

1. Το κάπνισμα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα μπορεί  να επηρεάσει την υγεία των ματιών σας. Αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη  και σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μια βλάβη που μπορεί να προκαλέσει σταδιακά, παραμόρφωση των αντικειμένων.  Άλλα προβλήματα του οφθαλμού που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι το γλαύκωμα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, η επιπεφυκίτιδα, η βλάβη του οπτικού νεύρου και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

2. Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου
Σύμφωνα με την Amercan ptometric Association, η χρήση του σωστού ζευγαριού γυαλιών ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την πρόληψη προβλημάτων της όρασης. Αν βγείτε στον ήλιο ακόμα και για λίγο χωρίς να φοράτε γυαλιά ηλίου, η έκθεση των ματιών στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, γνωστή και ως ηλιακό έγκαυμα των ματιών. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, υπερβολική διάτρηση και υπερευαισθησία στο φως.

3. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τη νύχτα
Πολλοί από εμάς νιώθουμε μια δυσφορία στα μάτια όταν κοιτάμε τις ηλεκτρονικές οθόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μας εκθέτει στο μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη, επηρεάζοντας αρνητικά την όρασή μας.
4. Δεν τρώτε αρκετά λαχανικά
Μια διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών. Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που έχουν προστατευτική δράση στον αμφιβληστροειδή των οφθαλμών. Εκτός όμως από τα λαχανικά, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φρούτα, γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, η βιταμίνη Α, κλπ.

5. Κάνετε υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων
Εάν υποφέρετε από ξηροφθαλμία ή ερυθρότητα στα μάτια μπορεί να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες. Ωστόσο εάν το παρακάνετε μπορεί να κάνετε κακό στην όρασή σας παρά καλό. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας.
6. Τρίβετε συνέχεια τα μάτια σας
Όταν εισβάλει μια ξένη ύλη στα μάτια σας, ξεκινάτε αμέσως και τα τρίβετε. Αυτή η κίνηση μπορεί να σας ανακουφίσει  για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το συνεχές τρίψιμο συνήθως προκαλεί γρατζουνιές και παραμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα. Ο κερατοειδής είναι πολύ ευαίσθητος και μπορεί να γδαρθεί εύκολα αν εισέλθει κάτι στο μάτι.
7. Δεν κοιμάστε αρκετά
Κι όμως η αϋπνία είναι άλλη μια συνήθεια που μπορεί να βλάψει την όρασή μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν γίνεται σωστή κυκλοφορία στα μάτια με αποτέλεσμα να πρήζονται.
8. Δεν αφαιρείτε ή δεν καθαρίζετε τους φακούς επαφής
Είναι σημαντικό να βγάζετε τους φακούς επαφής πριν πάτε για ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι φακοί σας μπορεί να γίνουν ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια. Επιπλέον όταν κοιμάστε με τους φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more