Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην οικογένειά σας σχετικά με το ιστορικό υγείας των ματιών σας
11 Αυγούστου 2020

Οι ασθένειες των ματιών μπορεί να είναι γενετικές, οπότε μιλήστε με την οικογένειά σας αυτή την περίοδο των διακοπών για τα προβλήματα όρασης που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει οι προηγούμενες γενιές.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 350 γενετικές ασθένειες των ματιών; Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με την υγεία των ματιών και τις κληρονομικές καταστάσεις. Η καλύτερη άμυνα σας κατά των οφθαλμικών παθήσεων είναι να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό υγείας και να προγραμματίζετε ετήσιες ολοκληρωμένες εξετάσεις ματιών.

Η συλλογή δεδομένων σχετικά με την υγεία των ματιών θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Ακολουθούν δέκα ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα μέλη της οικογένειάς σας.

 

«Έχει κάποιος στην οικογένειά μας καταρράκτη, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ή γλαύκωμα;» Αυτές είναι τρεις από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης ή χαμηλής όρασης.

«Έχουμε περιστατικά διαβήτη στην οικογένειά μας;» Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς και διαρροή υγρού, με αποτέλεσμα θολή όραση και πιθανή απώλεια όρασης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Η οικογένειά μας έχει ιστορικό υπέρτασης;» Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή.

«Έχει κανείς διαγνωστεί με συγγενή πάθηση των ματιών;» Δεν είναι όλες οι ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν κάποια μέλη της οικογένειας έχουν βιώσει απώλεια όρασης ή προβλήματα όρασης από τη γέννηση. Η γενετική ασθένεια των ματιών είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 60% της τύφλωσης των βρεφών.

«Έχει κάνει κάποιος χειρουργική επέμβαση καταρράκτη;» Τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας μπορεί να είχαν ήδη αφαιρέσει καταρράκτη, οπότε ρωτήστε τους πόσο χρονών ήταν όταν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Μπορεί να αναπτύξετε καταρράκτη σε παρόμοια ηλικία.

«Έχουμε συστηματικές ασθένειες που εκδηλώνονται στην οικογένειά μας;» Μια συστηματική ασθένεια είναι μια ασθένεια που προσβάλλει περισσότερα από ένα όργανο του σώματος. Μία από τις τρεις συστηματικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια και συχνά η ανωμαλία των ματιών είναι ο παράγοντας που επιβεβαιώνει τη διάγνωση της νόσου.

«Πότε είναι η τελευταία φορά που ενημερώσατε το οικογενειακό σας ιστορικό υγείας με τον γιατρό σας;» Το λεπτομερές, ακριβές οικογενειακό ιατρικό ιστορικό βοηθά στην πρόληψη της απώλειας όρασης. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να ενημερώσουν το ιστορικό υγείας των ματιών τους στο επόμενο ραντεβού για τα μάτια τους.

Η συζήτηση του οικογενειακού ιστορικού για τα μάτια είναι το πρώτο βήμα στην κατανόηση του κινδύνου για κληρονομική οφθαλμική νόσο. Ακόμα κι αν η οφθαλμική νόσος εκδηλωθεί στην οικογένειά σας, μπορείτε να διατηρήσετε την καλή όρασή σας μέσω των ετήσιων οφθαλμικών εξετάσεων και ενός λεπτομερούς ιατρικού φακέλου.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more