Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα!
16 Δεκεμβρίου 2019
photo-1518611012118-696072aa579a

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 40% -50% σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από τις βλάβες στο οπτικό νεύρο. Οι βλάβες είναι συνήθως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Το υγρό με τη σειρά του αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, προκαλώντας τις χαρακτηριστικές βλάβες στο οπτικό νεύρο.

«Το γλαύκωμα είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των ματιών και αποτελεί κοινή αιτία της τύφλωσης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για το πώς μπορεί να προληφθεί» αναφέρει ο Duck-chul Lee, ερευνητής από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος στοχεύουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει όμως ότι η γυμναστική συνδέεται με χαμηλότερη πίεση στα μάτια κι έτσι μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την όραση.

photo-1550259979-ed79b48d2a30

Τη θεωρία αυτή επιβεβαιώνει η νέα μελέτη, καθώς από το σύνολο των σχεδόν 10.000 συμμετεχόντων όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή. Μάλιστα, τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία των ματιών ήταν αξιοσημείωτα ακόμη και για όσους δεν τηρούσαν τις επίσημες συστάσεις για 150 λεπτά ήπιας έντασης σωματική άσκηση σε εβδομαδιαία βάση, συνδυαστικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσες φορές γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση και επίσης υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της καρδιαγγειακής τους φυσικής κατάστασης με τη χρήση διαδρόμου γυμναστικής.

Κατά την εξαετία που διήρκησε η μελέτη καταγράφηκαν 128 νέα περιστατικά γλαυκώματος. Όσοι από τους συμμετέχοντες τηρούσαν τις επίσημες συστάσεις σωματικής άσκησης υπολογίστηκε ότι διέτρεχαν 50% μικρότερο κίνδυνο γλαυκώματος, ενώ όσοι είχαν την καλύτερη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση βάσει των αποτελεσμάτων που πέτυχαν στο τεστ στον διάδρομο γυμναστικής είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα.

«Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την τακτική σωματική άσκηση ως στρατηγική πρόληψης του γλαυκώματος αλλά και πολλών άλλων παθήσεων όπως το έμφραγμα, ο διαβήτης και ο καρκίνος» τονίζει ο Lee, προσθέτοντας πως «η μείωση της τάξης του 40-50% είναι εντυπωσιακή και πιθανότατα αναδεικνύει πως η σωματική άσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης του γλαυκώματος».

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Η τακτική σωματική άσκηση μ...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Η τακτική σωματική άσκηση μ...

Read more
cute-funny-smiling-doctor-oculist-healthy-happy-eyeball_92289-796

Ξέρεις τι συμβαίνει στα μάτια σου καθώς μεγαλώνεις;

Η τακτική σωματική άσκηση μ...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *