Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Γλαύκωμα: Δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης
19 Ιουνίου 2019
eyeglass-2589290_960_720

Το γλαύκωμα εξελίσσεται αργά. Είναι μία «σιωπηλή» νόσος, αφού οι περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια, συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (συνήθως πάνω από 20-22 mmHg) αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη της νόσου, αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει γλαύκωμα ακόμα και με φυσιολογική πίεση (γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως).
Στις ΗΠΑ το γλαύκωμα αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης, καθώς οδηγεί προοδευτικά σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα της πάθησης. Στους παράγοντες κινδύνου ωστόσο, περιλαμβάνονται η ηλικία (να είναι κανείς άνω των 60), η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.
Σε κάποιους ανθρώπους το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος και η χρήση στεροειδών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Τι είναι το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα προκαλείται από την αδυναμία απαγωγής του υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του οφθαλμού. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Με τον χρόνο, η πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική και μη αναστρέψιμη βλάβη αυτού και μόνιμη απώλεια όρασης.

Aντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος προβλέπει συμβατική φαρμακευτική αγωγή με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων προκειμένου να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση και να σταματήσει η παραγωγή υγρού, στην περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης. Η θεραπεία με λέιζερ και η χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό του υγρού από τα μάτια και η ταυτόχρονη μείωση της πίεσης είναι η άλλη επιλογή που αποτρέπει την απώλεια της όρασης.
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, προκειμένου η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με αντιοξειδωτικά συμπληρώματα και τρόφιμα.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

pexels-photo-3184184

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην οικογένειά σας σχετικά με το ιστορικό υγείας των ματιών σας

Read more
photo-1563127830-b94f0c127c52

Καλοκαιρινές ματιές: Πρόληψη και προστασία των ματιών το καλοκαίρι

Read more
photo-1578903279423-9fe363f1f7b1

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *