Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Γυαλιά ηλίου: Staring at the sun
4 Μαΐου 2020

 

Τα γυαλιά ηλίου δεν μας δίνουν μόνο στιλ για το καλοκαίρι αλλά προστατεύουν τα μάτια μας από τον βλαβερό ήλιο. Ρωτήσαμε τον ειδικό και μας έδωσε μερικά χρήσιμα tips για να διαλέξεις το κατάλληλο ζευγάρι.

Επιμέλεια: Αγγελική Μακρή
Με τη συνεργασία του Απόστολου Γιακουμέλου, Οπτομέτρη – Οπτικού
1 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σωστός φακός;

Κατάλληλος φακός θεωρείται αυτός που έχει UV protection, δηλαδή ανακόπτει το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και παρέχει προστασία. Αυτή την ιδιότητα μπορούν να την έχουν οι φακοί ακόμα κι αν είναι ανοιχτόχρωµοι. Σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, καλή είναι η χρήση σκουρόχρωµων απορροφητικών φακών. Για να είσαι σίγουρη ότι θα διαλέξεις το σωστό χρώμα φακών, πρέπει να σταθείς σε ένα ηλιόλουστο σηµείο και να φορέσεις γυαλιά µε διαφορετικό χρώµα φακών χωρίς να κοιτάς τον ήλιο. Διάλεξε αυτό το χρώμα φακών που κάνει πιο άνετη και ευχάριστη την όρασή σου. Πρόσεξε όταν δοκιμάζεις γυαλιά µε έντονη κούρµπα ή ντεγκραντέ φακούς να µην παραµορφώνεται το επίπεδο του πατώµατος.

2 Παίζει ρόλο το υλικό του σκελετού;

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν καλή εφαρμογή, τόσο στη μύτη όσο και στη ράχη των αυτιών, για να είναι σταθερά. Απόφυγε τους πολύ σφιχτούς σκελετούς, γιατί μπορεί να σου προκαλούν πονοκέφαλο και δυσφορία. Αν επιλέξεις μεταλλικό σκελετό, δεν πρέπει να ακουμπούν τα μεταλλικά μέρη του στο δέρμα, γιατί με τον καιρό οξειδώνεται και μπορεί να προκληθούν δερματίτιδες εξ επαφής. Εξαιρείται το τιτάνιο, που δεν οξειδώνεται και ταυτόχρονα είναι ελαφρύ και ευλύγιστο.
3 Ποιο μέγεθος και σχήμα προστατεύει περισσότερο;

Όσο µεγαλύτερη είναι η επιφάνεια των φακών τόσο µεγαλύτερη είναι και η προστασία, αφού εκτός από τα µάτια προστατεύεται και η ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά. Ο φακός πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και τη γύρω από αυτό κοιλότητα.

4 Κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα με σκοπό να πάρουμε κάτι πιο οικονομικό ή πιο εντυπωσιακό;

Σίγουρα τα κόκκινα γυαλιά με σχήμα καρδιάς είναι το latest trend που τυχαίνει να σου πηγαίνει και πολύ. Μην αφήσεις όμως τη μόδα να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σου, ειδικά αφού υπάρχουν άπειρες επιλογές σε σχέδια και χρώματα σε πολύ καλά και πιστοποιημένα γυαλιά. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρώιµες ρυτίδες στο µέτωπο και τα βλέφαρα και ευθύνεται για µορφώµατα ορισµένες φορές κακοήθη, ενώ σχετίζεται και µε παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η ωχρά κηλίδα. Απόφυγε λοιπόν να αγοράσεις γυαλιά από πλανόδιους και από σούπερ μάρκετ που έχουν χαμηλές τιμές αλλά καμία ασπίδα προστασίας.

5 Έχει σημασία να έχουμε διαφορετικά ζευγάρια γυαλιών ανάλογα με την εποχή;

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα όλον το χρόνο και όχι µόνο τους καλοκαιρινούς µήνες, αφού η ακτινοβολία µπορεί να µας βλάψει όλες τις εποχές. Τους χειµερινούς µήνες, µάλιστα, η ακτινοβολία είναι πιο έντονη, αφού ο ήλιος είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης, άρα η ακτινοβολία έρχεται παράλληλα προς τα µάτια µας.

photo-1556560957-ac5a1b5bfcb9

6 Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου;

Η χρήση γυαλιών ηλίου επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στα παιδιά και στα νήπια, γιατί οι βλάβες των ματιών είναι αθροιστικές. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι τα 18 χρόνια τα μάτια μας έχουν δεχθεί το 80% του συνόλου της ακτινοβολίας που θα δεχθούμε στη διάρκεια της ζωής μας, τόσο επειδή περνάμε περισσότερη ώρα στο ύπαιθρο, καθώς επίσης ο φακός του ματιού φιλτράρει λιγότερο την υπεριώδη ακτινοβολία και η κόρη του ματιού είναι μεγαλύτερη. Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι μεγάλοι να υποστούν βλάβες στα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία, γιατί περνούν περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο παίζοντας. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να φορούν πάντα γυαλιά ηλίου.

7 Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχουν οι γονείς στο νου τους όταν επιλέγουν ένα ζευγάρι για τα παιδιά τους;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή γυαλιών ηλίου για νήπια και μικρά παιδιά. Μην επιλέγετε πολύ σκούρους φακούς για τα μικρά παιδιά, γιατί μπορεί να προκληθούν φωτοφοβικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται στο μέλλον να φορούν γυαλιά μονίμως. Όσον αφορά την ποιότητα και την απορροφητικότητα των φακών, ισχύει ό,τι και για τους ενηλίκους.

8 Οι αθλητές και όσοι περνούν το περισσότερο της μέρας έξω πρέπει να προσέχουν κάτι ιδιαίτερο;

Όσοι ασχολούνται με θαλάσσια σπορ, όσοι ψαρεύουν ή κάνουν υπαίθρια επαγγέλματα ενδέχεται με τα κλασικά γυαλιά ηλίου να βλέπουν πιο θαμπά εξαιτίας των αντανακλάσεων των ηλιακών ακτίνων. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, οι ειδικοί συστήνουν πολωτικούς (polarised) φακούς, που εμποδίζουν τις αντανακλάσεις.

9 Υπάρχει τρόπος να διατηρήσουμε τα γυαλιά μας για περισσότερο χρόνο;

Το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας μπορεί να καταστρέψουν τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό. Κάθε φορά που βρέχονται με θαλασσινό νερό ή νερό πισίνας πρέπει να τα σκουπίζεις καλά με ένα νωπό πανί, για να φεύγει η υγρασία και το αλάτι. Ο σκελετός από τιτάνιο δεν είναι τόσο ευπαθής και ενδείκνυται αν συνηθίζεις να τα βρέχεις.
Ο πιο απλός τρόπος να τα καθαρίζεις είναι ένα απαλό νωπό πανάκι με νερό. Απόφυγε να τα καθαρίζεις με χαρτοπετσέτες ή σκληρά υφάσματα, γιατί χαράσσονται.

10 Πώς θα βοηθήσει ένας οπτικός στην επιλογή;

Πρέπει να δείχνεις και να νιώθεις ωραία και χαρούμενη όταν φοράς τα γυαλιά σου. Όχι μόνο αισθητικά αλλά να εφαρµόζουν και σωστά. Δηλαδή, να στηρίζονται σωστά στη µύτη και τα αυτιά, να έχουν τη σωστή απόσταση από το µέτωπο, να νιώθεις άνετα µε αυτά.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

eyeglass-prescription

Ξέρεις τι σημαίνει κάθε αριθμός στη συνταγή γυαλιών σου;

Read more
pexels-anna-shvets-4167561 (1)

Το ήξερες; Αν φοράς γυαλιά, έχεις μικρότερη πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό

Μελέτη Κινέζων επιστημόνων...

Read more
doctor-checks-patient-eyes-health-with-snellen-chart-glasses-eye-disease-eye-clinic-optical-eyewear-store-vector-illustration-graphic-design_4968-703

Οπτομέτρης – οφθαλμίατρος: Ποια είναι η διαφορά;

Εάν χρειάστηκε ποτέ να αναζ...

Read more