Ακολουθήστε με στο
Παθήσεις
Επικίνδυνο για την όραση το φως των smartphones στο σκοτάδι
14 Δεκεμβρίου 2016
o-BLUE-LIGHT-SLEEP-facebook

Πολλοί συνηθίζουμε να παίζουμε με το κινητό ή να σερφάρουμε στο διαδίκτυο με το κινητό το βράδυ στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε. Φαίνεται όμως πως αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι και καταστρεπτική για τα μάτια. Βερετανοί ερευνητές λένε πως το φως από την οθόνη των smartphones όταν είμαστε στο σκοτάδι μπορεί να φέρει ακόμα και τύφλωση.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Μούρφιλντ του Λονδίνου στη Βρετανία διαπίστωσαν πως η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί κανείς, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όρασης έως και προσωρινή τύφλωση από το ένα μάτι.

Μάλιστα, στην έκθεση τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, ο επικεφαλής της έρευνας Gordon Plant και οι συνεργάτες του περιγράφουν για πρώτη φορά δύο περιπτώσεις γυναικών στη Βρετανία. Μια 22χρονη και μιας 40χρονη, είχαν τη συνήθεια ξαπλώνουν στο πλάι και να κοιτούν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη του smartphone τους με το ένα μάτι, ενώ το άλλο ήταν σκεπασμένο από το μαξιλάρι.
Με τον καιρό οι δύο γυναίκες άρχισαν να παραπονιούνται για επεισόδια παροδικής απώλειας όρασης, που διαρκούσαν έως 15 λεπτά και εμφανίζονταν το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Παρά τις πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο πρόβλημα. Όμως, στην πορεία θεώρησαν ως ύποπτο το κινητό τηλέφωνο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Πλαντ «αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι προσαρμόζεται στο σκοτάδι, με συνέπεια να προκαλείται παροδική απώλεια όρασης από το πρώτο μάτι, όταν κλείνει η συσκευή, ωσότου και αυτό το μάτι προσαρμοσθεί στο σκοτάδι».

Πάντως, η τύφλωση λόγω κινητού τηλεφώνου είναι αβλαβής και δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν κανείς ασχολείται με το smartphone του μέσα στο σκοτάδι, πρέπει να έχει και τα δύο μάτια του ανοιχτά.

Παραμένει, όμως, ασαφές πόσοι χρήστες κινητού τηλεφώνου μέσα στο σκοτάδι μπορούν να υποστούν τέτοια πρόσκαιρη απώλεια όρασης και κατά πόσο τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα.

 

Πηγή: www.healthview.gr

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

man-v-fat-1WEB_3420569k

H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη

Read more
blurred-660

Θολή όραση; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Read more
vision-010

Ανάκτηση της όρασης στο μέλλον για όσους τυφλώθηκαν από γλαύκωμα

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *