Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Έχασες τον φακό μέσα στα μάτια σου;
19 Ιουνίου 2019
eye-2340806_960_720

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Αλλά οι περισσότεροι από τους χρήστες φακών επαφής έχουν έρθει κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να αναζητούν το φακό τους που «μαγικά» έχει χαθεί! Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο φακός έχει εγκλωβιστεί’ με κάποιο τρόπο στην περιοχή του οφθαλμού του χρήστη.

Η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων διαθέτει μια υγρή και λεπτοκαμωμένη επένδυση, τον λεγόμενο επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας έχει την ικανότητα να αναδιπλώνεται στο πίσω μέρος των βλεφάρων και να γίνεται το εξωτερικό κάλυμμα του άσπρου κομματιού του βολβού του οφθαλμού. Η φυσική σύνδεση από τα βλέφαρα στο βολβό του ματιού μέσω του επιπεφυκότος καθιστά απίθανη την περίπτωση της παγίδευσης αντικειμένου πίσω από το μάτι. Άρα ο φακός δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να χαθεί μέσα στον οφθαλμό σας, παρά μόνο να αποσπαστεί από τον κερατοειδή σας χιτώνα.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο φακός διπλώνεται ή αποσπάται από τον κερατοειδή. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με μια απλή αυθόρμητη κίνηση τριψίματος των ματιών από την πλευρά του χρήστη. Ο φακός εάν είναι διπλωμένος θα βρίσκεται στο πάνω βλέφαρο και ο χρήστης θα έχει την αίσθηση ότι χάθηκε. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αισθάνεται πως ένα ξένο σώμα ενοχλεί το μάτι του.

Πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση;

Το παραπάνω είναι ένα συχνό φαινόμενο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χρήστες φακών επαφής και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι γιατί δεν κινδυνεύουν να πάθουν κάποια βλάβη. Είναι κι ένα φαινόμενο εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Ο χρήστης δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να βάλει λίγες σταγόνες φυσικού ορού (εφυγραντικού διαλύματος κι όχι νερό βρύσης) μέσα στο μάτι. Η ενυδάτωση είναι πολύ βασική για να μαλακώσει ο φακός και να βρεθεί πιο γρήγορα. Εν συνεχεία να κάνει ένα ελαφρύ με απαλές κινήσεις μασάζ στην περιοχή του βλεφάρου.
Ο φακός με την μέθοδο αυτή θα αρχίσει να μετακινείται σε σημείο του οφθαλμού όπου θα είναι ορατό από το χρήστη.
Εάν έχετε την αίσθηση πού περίπου βρίσκεται ο φακός σας, στρέψτε το βλέμμα στο αντίθετο σημείο.
Το επιπλέον φως σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας βοηθήσει, αφού οι φακοί διαθέτουν ένα ιριδίζον μπλε χρώμα για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί.
Στην περίπτωση που ο φακός επιμένει και δεν εμφανίζεται τότε θα πρέπει ο χρήστης να γυρίσει προς την έξω μεριά το πάνω βλέφαρό του, πάντα με πλυμένα χέρια και με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου. Εάν ούτε με την τακτική αυτή ο φακός δεν δύναται να φύγει από την περιοχή του βλεφάρου, τότε θα χρειαστεί η άμεση επέμβαση ενός ειδικού.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

oldagehealthproblemvisio_648225

Πώς βλέπεις κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα ή εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Δείτε τις εικόνες

Read more
photo-1568729745879-8fc48f697441

Πετάει το μάτι; Πετάει…

Read more
photo-1560383124-d4d4b22995d6

Προβλήματα της όρασης ανάλογα με την ηλικία

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *