Ακολουθήστε με στο
Γυαλιά Ηλίου Οπτικά Γιακουμέλος
ΔΕΙΤΕ γιατί ΔΕΝ πρέπει να φοράμε χαμηλής ποιότητας γυαλιά ηλίου!
30 Ιουλίου 2015
93b89ed8e538f5e1b407a4649d1544dc

Το ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα «μαϊμού» για πολλούς και διάφορους λόγους, ασφαλώς το γνωρίζουμε όλοι. Πολύ παραπάνω δεν πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας.

Αν μάλιστα συζητήσετε με κάποιον ειδικό, θα σας πει ότι είναι ίσως προτιμότερο να μην φορέσετε καθόλου γυαλιά από το να εμπιστευτείτε ένα ζευγάρι με φακούς αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.

Ο ήλιος δεν είναι απλά πηγή θερμότητας και φωτός, είναι πηγή ζωής.

Παρόλα αυτά η μακρόχρονη έκθεση σε αυτόν είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για το δέρμα (πρόωρη γήρανση και δημιουργία ρυτίδων), όσο και για τα μάτια μας.

Για την ακρίβεια, η υπερβολική έκθεση των ματιών μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φωτοκερατίτιδα, εκφύλιση του επιπεφυκότα, ακόμη και καταρράκτη με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή μας.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να φοράμε πάντοτε γυαλιά ηλίου και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι.

 

 

Τι συμβαίνει όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Όταν βρισκόμαστε σε έναν πολύ φωτεινό χώρο, και πολύ περισσότερο έξω στον ήλιο οι κόρες των ματιών μας μικραίνουν για να μπορέσουμε να δούμε χωρίς να μας τυφλώσει το φως.

Ο μηχανισμός αυτός δρα προστατευτικά προς το ίδιο το μάτι, καθώς όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του που εκτίθεται στην βλαβερή ακτινοβολία, τόσο το καλύτερο.

Και πάλι όμως, η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στο ηλιακό φως, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

 

Φορώντας γυαλιά ηλίου

Όταν τώρα φοράμε γυαλιά, το σκούρο χρώμα του φακού «ξεγελάει» το μάτι μας και το οδηγεί να ανοίξει για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες φωτισμού, ακριβώς σαν να ήμασταν σε ένα «σκοτεινό» δωμάτιο.

Αν, λοιπόν, οι φακοί μας είναι καλής ποιότητας δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

Προσοχή! Πριν αγοράσετε γυαλιά βεβαιωθείτε ότι οι φακοί έχουν σήμανση «100% UV Protection» που σημαίνει ότι διαθέτουν τα κατάλληλα φίλτρα προστασίας.

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε φθηνά γυαλιά κακής ποιότητας

Είναι προτιμότερο να μην φορέσουμε καθόλου γυαλιά, από το να φοράμε ένα ζευγάρι χαμηλής ποιότητας.

Κι αυτό γιατί απλούστατα θα μας κάνει περισσότερη ζημιά!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι τα γυαλιά με φακούς χωρίς την απαιτούμενη προστασία είναι ότι χειρότερο για τα μάτια μας.

 

Γυαλιά ηλίου μαϊμού

Κι αυτό γιατί οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται (ανοίγουν) με αποτέλεσμα τα μάτια μας να εκτίθενται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία από ότι αν δεν φορούσαμε καθόλου!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα «κανονικά» γυαλιά με την διαφορά ότι εκείνα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα σταματήσετε για να αγοράσετε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιά από κάποιον πλανόδιο, ξανασκεφτείτε το!

About author

a8anasios

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

photo-1486649567693-aaa9b2e59385

2,2 δισ. άνθρωποι με μειωμένη όραση σε όλο τον κόσμο

Read more
model-face-beautiful-black-and-white-407035

Έχω μαύρους κύκλους στα μάτια. Τι να κάνω;

Read more
1u

Ελληνική μελέτη: Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *