Ακολουθήστε με στο
Δημοσιεύσεις
Βρείτε τα «τυφλά σημεία» στην όρασή σας!
6 Σεπτεμβρίου 2019
photo-1486649567693-aaa9b2e59385

Έχεις κι εσύ τυφλά σημεία. Είναι εκείνα τα σημεία στην περιφερειακή μας όραση που μοιάζουν θολά. Υπάρχουν σε όλους μας αλλά διαφέρουν επειδή ο καθένας μας έχει βλέπει θολά ένα συγκεκριμένο τμήμα της περιφερειακής όρασης.

 

Μια νέα επιστημονική μελέτη με θέμα την περιφερειακή όραση, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, υπέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν αντικείμενα που βρίσκονται επάνω ή κάτω από το κέντρο του οπτικού πεδίου, παρά αριστερά ή δεξιά από αυτό.
Για παράδειγμα, ο οδηγός ενός φορτηγού, του οποίου το όχημα είναι αρκετά ψηλό, δυσκολεύεται περισσότερο να δει έναν πεζό ή έναν ποδηλάτη που περνά από μπροστά του σε σύγκριση με τον οδηγό ενός κλασικού ΙΧ, ο οποίος βρίσκεται πιο χαμηλά και επομένως έχει τον πεζό/ποδηλάτη στο κέντρο του οπτικού του πεδίου.
Όταν δε το περιβάλλον παρέχει πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων, όπως συμβαίνει στις πολυσύχναστες κεντρικές οδικές αρτηρίες, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακρίνουμε τι βρίσκεται στο περιφερειακό οπτικό μας πεδίο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «οπτικός συνωστισμός» (visual crowding). Ο «οπτικός συνωστισμός» ευθύνεται μάλιστα για καθεμιά από τις αμέτρητες φορές που δεν μπορούμε να βρούμε τα κλειδιά ή τα γυαλιά μας όταν βρίσκονται κάπου κοντά μας αλλά περιβάλλονται από άλλα αντικείμενα!
Μπορείτε και εσείς να τεστάρετε την περιφερειακή σας όραση με τη βοήθεια μερικών εικόνων, ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι τα δικά σας «τυφλά σημεία».
1. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς επάνω και κάτω από την κουκκίδα.

1

Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια επάνω ή κάτω από την κόκκινη κουκκίδα;
2. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε την ώρα στο μεσαίο ρολόι της κάθε σειράς δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα.

2

Σας φάνηκε πιο εύκολο να διαβάσετε τα ρολόγια δεξιά ή αριστερά από την κόκκινη κουκκίδα;
3. Επικεντρωθείτε στην κόκκινη κουκκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ή της οθόνης σας ώστε η κουκκίδα να βρίσκεται στην ευθεία του κεντρικού οπτικού σας πεδίου. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, προσπαθήστε να διαβάσετε το μεσαίο γράμμα C της κάθε σειράς επάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά από την κουκκίδα και να διακρίνετε σε κάθε περίπτωση προς τα πού «κοιτάζει» το «άνοιγμα» του γράμματος.

3

Σε ποιο τμήμα του περιφερειακού οπτικού πεδίου δυσκολευτήκατε περισσότερο;
Οι πρώτες δύο εικόνες σας βοηθούν να εντοπίσετε τα «τυφλά σημεία» της περιφερειακής όρασης στα ζεύγη επάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά αντίστοιχα, ενώ η τελευταία εικόνα σάς δείχνει συνολικά ποιο από τα τέσσερα τμήματα της περιφερειακής σας όρασης είναι το πιο αδύναμο.

About author

apostolis giakoumelos

Διαβάστε Ακόμα

/ Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

photo-1578903279423-9fe363f1f7b1

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Έχεις κι εσύ τυφλά σημεία. Ε...

Read more
dims

Κορωνοϊός: Αυξάνουν τον κίνδυνο οι φακοί επαφής;

Έχεις κι εσύ τυφλά σημεία. Ε...

Read more
photo-1558424345-fc525fcab863

Γυαλιά ηλίου: Staring at the sun

Έχεις κι εσύ τυφλά σημεία. Ε...

Read more

There are 0 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *